Hva gjør vi for å bekjempe sult?
Vi jobber for økt satsning på bærekraftig matproduksjon. Og mer støtte til småbønder i Sør.
Her kan du lese om hvordan vi jobber:
Småbønder får opplæring i klimasmarte teknikker som øker avlingen. Teknikkene inkluderer samplanting
av vekster for å redusere risikoen dersom én avling skulle feile. Planting av trær i åkeren for å styrke
jordsmonnet og beskytte avlingen fra sol, jordras og flom. Og bærekraftige metoder for gjødsling og
håndtering av nye plantesykdommer og skadedyr. Caritas etablerer Farmer Field Schools, en modell utviklet av FNs organisasjon for mat og landbruk, der såkalte modellbønder får opplæring som enda flere bønder lærer av.
Værvarslingstjenester via mobil sørger også for at bøndene kan produsere mat selv om årstidene ikke
lenger følger sitt vanlige mønster.
Småbrukere og lokalsamfunn sikres tilgang på gode såfrø gjennom frøbanker som opprettes av Caritas.
Bønder som ikke har såfrø selv, kan låne frø fra frøbanken til å starte produksjon på betingelse av at de
setter såfrø tilbake i banken etter sesongen. Slik får flere og flere tilgang til klimatilpassede såfrø.
Det gjør også at bøndene kan dyrke flere ulike vekster enn før, og slik få en mer næringsrik diett. Frøbankene bevarer viktig genetisk materiale som ellers kunne forsvunnet, særlig hvis et område rammes av dramatiske hendelser som flom, tørke, orkan og krig.
Gjennom opprettelse av spare- og låne- grupper vil kvinner og menn kunne søke om finansiering til å
investere i egen bedrift, og tilbakebetale lånene når investeringene begynner å gi avkastning. Dette vil gi
flere småbrukere muligheten til å ta opp lån for å utvikle sin gårdsdrift. Dermed skapes arbeidsplasser, og
færre vil måtte gå sultne til sengs.
Mange av bøndene vil med denne typen hjelp til slutt også produsere med overskudd. De vil da kunne selge
det de ikke selv spiser på det lokale markedet, og slik skape seg en ekstra inntekt. Organisering av bønder,
konstruksjon av møller og andre muligheter for bearbeiding av produkter, vil bidra til at småbøndene
lettere får solgt sine varer.
Fattige familier og flyktninger får oppstartspakker til kjøkkenhager for mer og næringsrik mat. De får
klimatilpasset såkorn som tåler tørke bedre, redskaper og opplæring i effektive dyrkingsmetoder, og tilgang til salgsmarkeder. 70% av familiers matbehov dekkes av kjøkkenhageinvesteringen.
I områder der sikkerhetssituasjonen fremdeles er utrygg, vil det gis opplæring i dyrking av grønnsakhager nær husene. Dette for å sikre familier stabil tilgang på mat, og at kvinner ikke må ta uønsket risiko ved å bevege seg ut på markene.
En ku, en geit eller noen kyllinger – det kan avgjøre om en familie overlever eller dør av sult når avlingene
svikter. Dyrene gir kjøtt, melk og egg, og de kan selges for inntekt til nødvendig mat eller annet utstyr.
Caritas gir opplæring i godt husdyrhold slik at dyra holder seg friske. Aktiviteten rettes spesielt mot kvinner, og gir dem en ekstra inntektskilde.
Fisk er en viktig kilde til protein og næringsstoffer, men det er ofte en mangelvare for dem som sulter.
Caritas gir flyktninger og lokalsamfunn mulighet til å starte fiskeoppdrett. Folk mottar nødvendig utstyr til
en fiskedam eller fisketank, og de får opplæring. Fiskeoppdrett er effektiv matproduksjon som bruker lite
areal.