Sterke inntrykk på grensa

Hjelpearbeider fra Caritas tar i mot ukrainske flyktninger på grensen til Polen

Styrken til det ukrainske folket har gjort inntrykk på Natasza Bogacz fra Caritas Norge. I de første ukene etter at Russland invaderte landet, sto hun på polsk side av grensa og tok imot flyktninger fra krigen i 12-14 timer hver dag.

– Jeg er så utrolig imponert over hvor motstandsdyktige de er, at de ikke bryter sammen etter alt de har vært igjennom. I tillegg var det sterkt å oppleve hvor takknemlige de blir for måten de blir tatt imot på. At så mange engasjerer seg i hjelpearbeidet er også rørende. Til og med noen av dem som selv er flyktninger, stiller opp som frivillige.

natasza bogacZ, prosjektrådgiver i caritas norge
Natasza Bogacz deler ut godteri til barn som har flyktet fra krigen i Ukraina og over grensa til Polen.
Natasza Bogacz deler ut godteri til barn som har flyktet fra krigen i Ukraina og over grensa til Polen. (Foto: Phillipp Spalek)

Natasza Bogacz, som opprinnelig kommer fra Polen, er til daglig ansatt ved Caritas Ressurssenter i Oslo. Men da krigen brøt ut, var det mer bruk for henne i Polen. Hun reiste derfor til den polske grensebyen Przemyśl, for å bistå vår søsterorganisasjon der. I tillegg til å bidra med hjelpearbeidet, fikk Natasza raskt ansvaret for å ta seg av utenlandsk media som kom til Polen for å rapportere om den humanitære krisa som utviklet seg der.

Tar imot tusenvis hver dag

Siden krigen startet, har tusenvis krysset grensa til Polen hver eneste dag. I Polen er Caritas den største hjelpeorganisasjonen i landet. De deler ut 47 000 måltider for dag fra 130 ulike Caritas-sentre langs grensa til Ukraina. I tillegg til mat, deler de ut hygieneartikler, klær og leker til barna og hjelper dem med å finne et sted å sove. Dessuten har Caritas Polen sendt flere hundre lastebillass med nødhjelp inn i Ukraina.

Bogacz ble imponert av profesjonaliteten og effektiviteten til Caritas Polen. På få dager fikk de en enorm hjelpeoperasjon på plass, samtidig som de tok imot både flyktninger og frivillige og hjelpearbeidere på en utrolig varm måte.

God støtte i Caritas-familien

De tok imot meg som om jeg var en av dem. Det gjaldt ikke bare meg som kan språket, men også alle andre fra andre Caritas-organisasjoner. Det var fint å ha god støtte fra Caritas-familien, for det var tøft å være vitne til all denne fortvilelsen. Samtidig kunne man ikke ta alt innover seg mens man var der fordi det var så mye å gjøre og så mange som trengte hjelp. Jeg hadde ikke lyst til å dra derifra, men heldigvis kom det mange nye frivillige som kunne avløse oss.

natasza bogacZ, prosjektrådgiver i caritas norge

Etter en liten pause hjemme i Norge, er Natasza nå tilbake i Polen for å betjene Caritas Norges informasjonsdesk for flyktninger på jernbanestasjonen i Krakow.