– Jeg gleder meg til et «ekte» måltid

GOELAMON Anasthasie er en av de som får støtte fra det Caritas-finansierte  prosjektet Emergency Food Security and Agricultural Assistance

Det er fortsatt tidlig på morgenen i Bouar, nordvest i Den sentralafrikanske republikk. Men på det ukentlige markedet i landsbyen Ngeguene yrer det allerede av liv.

Anasthasie, en mor til tre, går fra bod til bod, og sjekker ut klær, mat og husholdningsartikler. Hun hilser på naboer, og pruter godmodig med selgere når hun ser noe hun liker.

Noen timer senere smiler Anasthasie mens hun rører i en liten kjele med kokende kjøtt utenfor hjemmet sitt. I nærheten løper de to yngste sønnene, Moise og Gael, etter hverandre og ler. De prøver sitt beste for ikke å få skitt på de nye matchende antrekkene sine.

Måtte starte helt på nytt

Som mange andre ble Anasthasie familie fordrevet etter væpnede angrep på landsbyen deres i fjor. Nå bor de i et forlatt hjem i en landsby i nærheten, og har måttet starte livet fra bunnen av. Under angrepene mistet de jordbruksland og husdyr – som var deres primære inntektskilde – og alle eiendelene deres. Anastathie, som skadet kneet mens hun flyktet midt på natten, går nå med krykke og kan ikke lenger hjelpe mannen sin på gården.

– Barna sier alltid: Mamma, jeg er sulten. Mamma, jeg vil ha litt mat, sier hun, og fortsetter:

– Men ofte er det ingenting å gi dem. De nipper til vann for å fylle magen. Når det ikke er nok mat, har jeg så mange bekymringer. Jeg tenker hele tiden på morgendagen og hvordan vi skal overleve.

Anasthasie, deltaker i Norsk-finansirte Emergency Food Security and Agricultural Assistance project
GOELAMON Anasthasie er en av de som får støtte fra det Caritas-finansierte prosjektet Emergency Food Security and Agricultural Assistance
GOELAMON Anasthasie lager mat til seg og familien. (Foto: Jennifer Lazuta/CRS)

Hjelpen er en velsignelse

Anastathie og familien er blant de som får kontanthjelp gjennom vårt prosjekt «Emergency Food Security and Agricultural Assistance», som er finansiert av Utenriksdepartementet. Dette gjør at de alle spiser mer mat – og mat av bedre kvalitet – hver dag. Resultatet er at flere barn kommer på skolen. Når de ikke har nok til frokost eller lunsj er det mange som holder barna hjemme.

– Pengene vi får har virkelig hjulpet og gjør oss i stand til å begynne og gjenoppbygge livene våre, sier hun.

– Jeg kan kjøpe det vi trenger, og til og med noen godbiter innimellom – som dette kjøttet. Det er en slik velsignelse.

GOELAMON Anasthasie er en av de som får støtte fra det Caritas-finansierte prosjektet Emergency Food Security and Agricultural Assistance
Rett utenfor huset har Anasthasie en kjøkkenhage der hun kan dyrke grønnsaker. (Foto: Jennifer Lazuta/CRS)

Kjøkkenhagen gir nye muligheter

Gjennom prosjektet har Anastathie også fått det hun trenger for å dyrke grønnsaker i en kjøkkenhage rett utenfor huset. Nå ser hun fram til å høste egendyrket mat, og til å selge overskuddet og andre småting på markedet. Men aller først gleder hun seg til å nyte et «ekte» måltid med familien, og å se barna sovne gode og mette, under varmen fra det nye teppet deres.

Artikkelen er skrevet av Jennifer Lazuta, Catholic Relief Services (CRS)

FAKTA:
Prosjektet Emergency Food Security and Agricultural Assistance i Bouar er finansiert av det norske Utenriksdepartementet via Caritas Norge. Det er del av to til tre måneders lange nødberedskapsprosjekter, som implementeres av Catholic Relief Services (CRS) og Caritas Bouar.

Målet er å redde liv, lindre lidelse og ivareta menneskeverdet til konfliktrammede familier i den nordvestlige delen av Den sentralafrikanske republikk. Prosjektet består av kontantoverføringer for å styrke matsikkerheten og øvelse innen konflikthåndtering for samfunnsledere.