300 tonn nødhjelp ødelagt etter angrep

Brann i nødhjelpslageret til Caritas Spes i Lviv, Ukraina

Under et russisk angrep natt til 19. september ble ett av nødhjelpslagrene til Caritas i Ukraina truffet. Ingen liv gikk tapt, men 300 tonn med nødhjelp gikk opp i flammer.

Lageret i Lviv brant ned til grunnen. Det jobbes med å få oversikt over skadeomfanget, men ifølge lokalt ansatte er 33 paller med matesker, 10 paller med hygieneprodukter, hermetikk, generatorer og klær gått tapt i brannen.

Caritas kartlegger nå situasjonen videre.

– 300 tonn nødhjelp har gått opp i røyk i stedet for å nå mennesker rammet av krigen. Det er fullstendig uakseptabelt og et klart brudd på humanitærretten. Mye arbeid vil nå gå til opprydning, men vår humanitære hjelp til krigsrammede i Ukraina fortsetter med uforminsket styrke, sier Tale Hungnes, utenlandssjef i Caritas Norge.

FNs humanitære koordinator for Ukraina, Denise Brown, fordømmer også angrepet i en pressemelding. De skriver at angrep på nødhjelpslagre har eskalert gjennom året, noe som går ut over de som lider under krigens grusomme konsekvenser.

– Hjelpearbeidere, fasiliteter og eiendeler er beskyttet under internasjonal humanitær lov. Direkte angrep eller vilkårlige angrep er strengt forbudt. Internasjonal humanitær lov er ikke et alternativ, det er en forpliktelse og må opprettholdes, sier Brown.