Nesten en dronning

Clara og Topista fra Sør-Sudan

– Nå er jeg en dronning, sier Clara. Hun står med rak rygg og kneiser stolt med nakken. Det har ikke alltid vært slik.

Som ung flyktning fra Sør-Sudan til Uganda vet hun for mye om fattigdom og krig. Nå har hun fått yrkesopplæring i regi av Caritas Norge og viser frem egenproduserte såper i butikken.

Clara og venninnen Topista bor i flyktningebosetningen Bidibidi i Yumbe, helt nord i Uganda på grensen til Sør-Sudan. De rømte fra borgerkrig i hjemlandet for flere år siden og har fått lite skolegang. Begge er enslige forsørgere for små barn.

Clara fra Sør-Sudan
Clara utenfor butikken hun driver sammen med andre flyktninger fra Sør-Sudan. Her selges egenprodusert såpe. (Foto: Sunniva Håberg/Caritas Norge)

Tjener sine første penger

Gjennom Caritas Norge, har de fått enkel yrkesopplæring – og den muligheten har de grepet med begge hender. De har lært å lage både såpe og hudkremer. De har også lært enkel bokføring og markedsføring. Slik kan de tjene mer på å selge egenproduserte produkter.

Clara og de andre kvinnene er ivrige i salget av produktene i sin butikk. De tjener for første gang egne penger som de investerer i virksomheten sin og i utdanning til ungene. Barna slipper å gå sultne til sengs.

– De er sunnere nå. Og de orker å gjøre lekser, forteller Clara.

Clara, flyktning fra sør-sudan som tjener penger på såpeproduksjon

De unge kvinnene er slitne av krig og fattigdom. Men nå ser de fremover. Clara reiste til og med til hovedstaden Kampala. Der unnet hun seg en enkelt ting for seg selv: En stor, bredbremmet hatt.


– Nå er jeg en dronning, smiler Clara og lyser av fremtidstro.