Drømmer om å bli mattelærer

Ung gutt i DR Kongo som nå går på skolen etter å ha blitt reddet ut fra farlig gruvearbeid.

Kasindi (16) knuste stein i en gruve og spiste nesten ikke på fem år. Gjennom Caritas sitt prosjekt fikk han hjelp til skolegang. Han elsker å gå på skolen og drømmer om å bli mattelærer.

– Gruven ligger to timers gange herfra. Vi gikk til fots og spiste nesten ikke. Bare litt småfisk og manioc når det fantes.

Kasindi Heritier

Fem års hardt arbeid uten regelmessig ernæring har satt sine spor. Den spinkle, kortvokste 16-åringen ser ut som han er halvparten så gammel utfra norske øyemål. De blanke øynene hans vitner om opplevelser smågutter ikke bør gjennomgå.

– Det er mye lidelse der, slår Kasindi stille fast fremfor elevrådet og foreldrene når Caritas Norge møter skolen hans i Kasika i Sør-Kivu provinsen av DR Kongo.

Unge gutter på skolebenken i DR Kongo, etter at de ble reddet ut fra farlig gruvearbeid.
Etter fem vanskelige år som steinknuser i en gruve gikk Kasindis ønske om å få gå på skole i oppfyllelse. Nå drømmer han om å bli matematikklærer. Kasindi er nummer to til høyre på bildet. (Foto: Caritas Uvira)

Fikk hjelp av norsk ungdom

Nå går Kasindi på Institut Miki takket være støtte samlet inn av norske ungdommer gjennom Operasjon Dagsverk i 2019 – kanalisert via fra Caritas Norge. Og det elsker han – særlig matematikk.

– Jeg har det bra nå. Livet er veldig annerledes enn det var i gruvene. For jeg har alltid hatt lyst til å gå på skole. Og jeg håper at jeg en dag kan bli lærer.

Kasindi Heritier

De verste former for barnearbeid er forbudt i DR Kongo, og nedfelt i ILOs kjernekonvensjoner. Men det er dessverre fortsatt utbredt i gruvene i Sør-Kivu, der ungdom utnyttes til å grave frem verdifulle materialer som brukes i mobiltelefoner og annen småelektronikk.

Takket være innsatsen til norske ungdom på OD-dagen i 2019 får Kasindi og andre unge hjelp til å komme seg ut av det farlige gruvearbeidet og inn på skolen. Målet er å hjelpe 10 000 unge mellom 12 og 18 år innen 2024.

I tillegg til provinsen Sør-Kivu iverksettes prosjektet i Haut-Uélé (Wamba), Ituri (Mambasa) og Tchopo (Bafwasenda) som ligger lenger nord i Øst-Kongo.