Bistandskutt gir fatale konsekvenser

FN har anslått at 305 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp i 2025. Med enorme bistandskutt fra USA og Europa vil behovene øke, og konsekvensene bli fatale.
For en ting er sikkert – millioner vil dø nå som livreddende nødhjelp brått tar slutt i kriserammede Sudan, Etiopia, DR Kongo, Gaza, Haiti, Nigeria, Mali og andre land der konflikter og klimaendringer driver mennesker på flukt. Spesielt sårbare er mødre og barn.
Sudan er omtalt som verdens verste krise. Mellom åtte og ni millioner mennesker trues av hungersnød. Folk spiser jord og løv for å overleve, og mer enn 100 000 mennesker er i stor fare for å dø de neste ukene. Innen mai vil inntil 25 millioner trenge mathjelp. Da starter lavsesongen – som betyr at lageret fra forrige sesong begynner å ta slutt, mens det sås for en ny sesong.

Årlig har bistand fra USA sørget for at sju millioner mennesker har fått akutt mathjelp. Nå som bistanden er kuttet frykter Caritas at rekordmange vil dø. Ikke av vold, men av sult, sykdommer og underernæring.
Hjelpearbeidere forteller om familier som er utmattet fordi de spiser mindre. Om folk som selger unna husdyr og jordbruksutstyr for å skaffe mat, mens andre låner eller tigger penger. Og at barn tas ut fra skolen og tvinges inn i arbeid eller ekteskap, og at folk må migrere.
Sudan er ett av mange land som rammes hardt av bistandskuttene. Her er noen eksempler:
- I Gaza står en til to millioner mennesker i fare for alvorlig sult i løpet av mai.
- I DR Kongo er mer enn én million mennesker i fare for alvorlig underernæring de neste ukene.
- På Haiti vil minst 21 000 barn under fem år ha økt risiko for underernæring de neste seks månedene.
- I Kenya blir 110 000 mennesker, inkludert barn, gravide og ammende mødre, fratatt jevnlig behandling for underernæring og beskyttelse mot sykdom. I tillegg får ikke 10 000 sårbare familier dekket sitt basale matbehov. Og 25 000 mennesker vil få begrenset eller ingen tilgang til rent vann som følge av at byggingen av infrastrukturen stopper opp.
- I Nigeria vil det bli slutt på vaksinering av barn for polio og andre sykdommer. Dette rammer 175 000 barn under fem år.
- I Guatemala får ikke 10 000 familier utdelt utstyr, frø og kontantstøtte de trenger for å kunne dyrke frukt og grønt den kommende sesongen. Dette vil gi økt sult og underernæring – som igjen kan gi mer migrasjon.
- I Myanmar står 12 000 bønder uten støtte til frø, gjødsel og verktøy innen sesongen starter, og de vil ikke kunne dyrke mat.
- Innen noen dager er matlagrene til mer enn 19 000 personer i India brukt opp, med fare for sult og underernæring.