Rettshjelpsloven må styrkes slik at flere kan få hjelp

I går deltok vi på Stortingshøring om ny rettshjelpslov, som vi er positive til. Men forslaget må styrkes slik at flere får reell tilgang til rettshjelp. Les våre innspill her.
I 2024 håndterte Caritas Norges rettshjelpsteam over 1200 saker i 2024 – mange relatert til utnyttelse i arbeidslivet. I høringen til Justiskomiteen på Stortinget pekte Maria Reiten Hindahl, fagansvarlig jurist i Caritas Norge, på flere årsaker til hvorfor lovforslaget må styrkes.
Innkreving av lønn
- Det er et stort behov for å innføre fri sakførsel i saker om inndrivelse av lønn. I 2024 bisto Caritas i over 100 saker direkte knyttet til lønnstyveri.
- Dagens system belønner lovbrytere som får fordeler i konkurranse med virksomheter som driver lovlig. Samtidig er det svært vanskelig for dem som blir utsatt for lønnstyveri å oppnå rettferdighet, noe som er ødeleggende for tillitsamfunnet.
- Innkreving av lønn er en krevende prosess, særlig for arbeidsinnvandrere som ofte mangler språkferdigheter og systemforståelse.
- Det er ikke tilstrekkelig med rettsråd. Uten mulighet til å få bistand til å gå videre med rettslige skritt – som forliksklage, stevning eller konkursbegjæring – blir mange arbeidstakere i praksis rettsløse.
- Et sterkt rettshjelpstilbud på dette området er avgjørende for å bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Sosialtjenesteloven
- Vi er kritiske til at klagesaker etter sosialtjenesteloven ikke foreslås som prioritert område. Dette gjelder folk i nød som har fått avslag på velferdssamfunnets siste sikkerhetsnett.
- Vår erfaring er at mange ikke klarer å fremme en klage på egen hånd uten juridisk bistand, og at NAVs veiledning på dette området ikke er tilstrekkelig.
- Vi mener at klagesaker etter sosialtjenesteloven må inkluderes som et prioritert område i ny lov.
Utvisning på grunn av straff
- Vi er svært kritiske til at utvisning på grunn av straff ikke omfattes av fritt rettsråd. Dette er saker av stor personlig betydning. Både UDI, UNE og Politiet støtter en endring, og Caritas stiller seg bak dette.
Caritas Norge er positive til ny rettshjelpslov, men forslaget må styrkes. Ordningen bør favne bredere – både i hvem den omfatter og hvilke rettsområder som prioriteres. Vi støtter også forslaget om å etablere en nasjonal førstelinjetjeneste for rettshjelp.
Vi håper Stortinget vil styrke forslaget slik at flere får reell tilgang til rettshjelp.