Bistandsfrys rammer millioner av mennesker

Kvinner på kurs om matsikkerhet i Borno i regi av Caritas


Trump-administrasjonens stans i USAID-støtte får store konsekvenser for arbeidet til våre samarbeidspartnere i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Verst går det utover sårbare mennesker i krisesituasjoner.

Avvikling av USAID vil bety slutten på livsviktige tjenester, at tiår med fremgang innen humanitært og langsiktig arbeid undergraves, og en ytterligere destabilisering av regioner som er avhengige av denne kritiske støtten. Millioner av mennesker vil sendes ut i ekstrem fattigdom og stå i fare for å dø av sykdommer og sult.

Tar sterk avstand

USAID har stått for rundt 40 prosent av det globale bistandsbudsjettet. Vi har forståelse for at Trump-administrasjonen vil evaluere effekten av den, men tar sterk avstand fra måten de har gjort det på.

Til avisen Vårt Land sier Caritas Norges generalsekretær, Ingrid Rosendorf Joys, følende:

– Dette er skrekkelig. Det er helt forferdelig. Det rammer millioner av sårbare mennesker. Man kan tenke at det kun rammer en organisasjon, men dette går til syvende og sist utover mennesker som trenger bistand og som nå vil stå der uten mat og medisiner eller tilgang til rent drikkevann.

En gruppe gravide og ammende kvinner i Nigeria deltar på kurs i ernæring.
En gruppe gravide og ammende kvinner får ernæringsråd med mål om at de og babyen får i seg nok og næringsrik mat. (Foto: Dorathy Okaba/CRS)

Truer den humanitære infrastrukturen

I over seks tiår har USAID vært en viktig partner for Caritas og kirken globalt. Til NRK sier Joys:

– Dersom USAID og bistanden avvikles helt, må hjelpeorganisasjoner se på andre måter å fylle det økonomiske tomrommet. Der er europeiske land viktige, men også her har det vært en nedskalering i deler av bistanden. Det blir en utfordring fremover, for det finnes ingen quick fix når det gjelder så store pengestrømmer.

Ifølge våre partnere merkes USAID-kuttene i hele bistandssektoren. Den humanitære infrastrukturen er i ferd med å bryte sammen ettersom FN-organisasjoner og andre store internasjonale organisasjoner må kutte i aktivitetene sine. Det går utover den humanitære koordineringen. 

Internt fordrevne i Den sentralafrikanske republikk deltar på informasjonsmøte om kontantstøtte
Internt fordrevne i Den sentralafrikanske republikk deltar på informasjonsmøte om kontantstøtte. (Foto: Bienvenu Gbelo/CRS)

Hvordan påvirker dette vårt arbeid?

  • På Sri Lanka har Caritas måtte legge ned arbeidet i fem provinser og si opp 18 ansatte. Dette rammer sårbare tamiler som livnærer seg på teproduksjon.
  • I Nigeria har helsebudsjettet til Caritas blitt kuttet med 70 prosent.
  • I Den sentralafrikanske republikk er en stor andel av Caritas sine prosjekter USAID-finansiert. Halvparten av de 50 lokalt ansatte er permittert, og flere vil bli det i tiden fremover.