Luer som varmer både hodet og hjertet
– Salg av luer og strikkepakker i Norge gir gode opplevelser for krigstrette ukrainske barn. Når jula er over, regner den veldedige organisasjonen Shapka med å ha nådd en omsetning på seks millioner kroner siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina startet. Alt overskuddet går til Caritas sitt hjelpearbeid.
Det er helt fantastisk å kunne bruke stemmen sin på en annen måte, gi litt tilbake, fordi man sitter i en veldig privilegert situasjon selv.
Shapka betyr lue på ukrainsk. Det var en hjemmestrikket lue av kasjmir som moteprofilen Darja Barannik fikk i gave av Gry Berg som satte det hele i gang. – Det var den deiligste luen jeg noen gang hadde hatt. Jeg sa til henne at denne lua må du gjøre noe mer med, forteller Barannik.
Fikk behov for å hjelpe
Så gikk regimet i Moskva plutselig til full krig mot sitt fredelige naboland 24.februar 2022. Russland hadde startet det som skulle bli den største krigen i Europa siden andre verdenskrig. De neste ukene rant sosiale medier og TV-nyhetene over med bilder av redde ukrainere på flukt ut av landet, eller sammenpresset i sine kjellere i ly for russiske raketter og bomber. Også her i Norge kjente folk på en økende utrygghet. Darja, som har familie både i Russland og Ukraina, dro like etterpå til moteuken i Paris, for å rapportere til de snart tre hundre tusen som følger henne på Instagram. Med ett føltes jobben meningsløs og hun ble overveldet av trangen til å hjelpe.
– Jeg hadde en tårevåt telefonsamtale fra Paris til Gry og det var da vi kom på idéen om å selge luer til inntekt for krigsflyktningene, sier hun.
I starten samlet Shapka inn penger til ukrainske barn som kom til Norge. De kjøpte inn ullundertøy til barna, så de kunne møte vinteren i Norge uten å fryse og finansierte ulike familieaktiviteter, som ga dem opplevelser utenfor asylmottakene. Den første jula sponset de, i samarbeid med Hotell Sommerro, en julefest med utdeling av julegaver som Caritas arrangerte sammen med Høyskolen Diakonova. Det var kreative verksted, pikniker og turer til fornøyelsesparken Tusenfryd utenfor Oslo.
Blir traumatisert av krigen
Nå går støtten til ulike prosjekter inne i Ukraina. Snart tre år med krig har satt sitt preg på hele den ukrainsk befolkningen. Barna er særlig utsatt for langtidsvirkningene av krigstraumer. Denne vinteren kan bli den hardeste i Ukrainas nyere historie. Mye av strømforsyningen er slått ut av russiske angrep og matmangel truer.
Caritas-sentere over hele Ukraina gir psykososial støtte til barn som er rammet av krigen. Programmene inkluderer samtaler, teater, matlaging, livsmestringskurs osv. og har som mål å gi en form for stabilitet i en ellers utrygg tilværelse. Shapka støtter ett av disse sentrene. I tillegg bidrar de til andre lystbetonte aktiviteter for barn, for eksempel den årlige fotballturneringen som Caritas arrangerte i sommer. Mens Darja Barannik bruker sin instagramprofil og sitt nettverk til å promotere luene, er det Gry Berg og Cathrine Simensen som, ved siden av sine vanlige jobber, står for den løpende driften av Shapka. All aktivitet er basert på frivillig arbeid.
Strikker gratis for barna
Gry Berg forteller at det har vært krevende, men at de helt siden oppstarten har blitt møtt med en fantastisk dugnadsånd.
– Alle vi har spurt, har sagt ja til å bidra. Vi har rundt 100 personer som strikker gratis for oss rundt omkring i Norge. De bruker elleve til 15 timer på hver lue, sier hun.
I tillegg nevner hun butikkene som selger luene uten de får noe av fortjenesten. Influensenere som har brukt sin plattform til å reklamere for luene uten å få betalt, grafiske designere som har hjulpet dem med nettsidene og andre som har stilt opp med sin kompetanse, som regnskapsførere, advokater osv.
– Det at vi har kunnet gi giverne så helt konkrete tilbakemeldinger om hva deres bidrag blir brukt til, tror jeg er grunnen til det store engasjementet vi opplever. Det får folk til å føle mer tilhørighet til prosjektene, sier Cathrine Simensen.
– Og luen er kjempepopulær. Garnet er av den beste kvalitet. Samtidig er det en lue som også de som ikke har strikket så mye tidligere, klarer å strikke, legger hun til.
Meningsfullt å bidra
Å kombinere mote og veldedighet syns Barannik er veldig fint.
– Jeg elsker jobben min og ville aldri ha byttet den ut med noe annet. Men jeg jobber i en bransje som kan føles veldig overfladisk, og akkurat det jeg gjør kan oppleves narsissistisk på mange måter. Det er derfor helt fantastisk å kunne bruke stemmen sin på en annen måte; gi litt tilbake, fordi man sitter i en veldig privilegert situasjon selv. Det er nok noe flere kunne tenkt på med de overskuddene man har, at man kunne gitt en prosentandel av det man tjener til veldedige formål. Mange gjør jo det allerede, men man kunne sikkert blitt flinkere til det, mener Darja Barannik
Du kan kjøpe luer fra Shapka her