Wolontariat w CaritasJako wolontariusz w Caritas zdobywasz doświadczenie, które może prowadzić do pracy.

Odwiedzający Caritas Resource Centre otrzymują wskazówki od naszych wolontariuszy.

Wolontariat to świetny sposób na zapoznanie się z norweskim społeczeństwem i włączenie się w jego życie. Dla niektórych może to być krok w kierunku rynku pracy. Właśnie dlatego umożliwiamy naszym wolontariuszom wykorzystanie ich doświadczenia. Oprócz zdobycia prawdziwego doświadczenia zawodowego, wolontariusze mają możliwość wzięcia udziału w naszych kursach rozwijających umiejętności. Pomagamy im również budować CV i działać jako punkt odniesienia dla przyszłych ofert pracy.

Moje doświadczenie zawodowe jako wolontariusza było bardzo istotne, gdy dostałem pracę jako konsultant w Norweskim Urzędzie Skarbowym. Wiele zadań było bardzo podobnych.

Linda Porcellini, była wolontariuszka

Jako wolontariusz zostaniesz przeszkolony w zakresie swojej roli i będziesz mieć możliwość wyboru różnych obszarów, w których chcesz wnieść swój wkład. Może to być doradztwo dla imigrantów, doradztwo dla Ukraińców, kawiarnia językowa w języku angielskim i norweskim, wykłady na temat zdrowia i usługi zdrowotne, grupy kobiet lub doradztwo dla au pair.

W 2022 r. 338 wolontariuszy współpracowało z Caritas Resource Centre. Większość z nich ma pochodzenie imigranckie. Ważnym zadaniem jest doradzanie nowo przybyłym i bardziej doświadczonym imigrantom w różnych sprawach.