Null sult
Å bidra i kampen mot sult og feilernæring er en av våre viktigste oppgaver. Vi mener at en stor del av løsningen finnes i en økt satsning på klimavennlig jordbruk for småbønder.
Alle har rett på mat
Vi lever i en utfordrende tid preget av tre kriser – krig, klimaendringer og økonomiske nedgangstider. Fattigdommen øker og tvinger stadig flere ut i sult. Det gjør arbeidet vårt viktigere enn noen gang.
Ifølge FN er 735 millioner barn og voksne rammet av sult, mens 2,4 milliarder mennesker opplever manglende matsikkerhet i perioder. Land i Afrika – sør for Sahara – er hardest rammet. Mens antall mennesker som sulter har gått noe ned i Asia og Sør-Amerika, går det motsatt vei i Kariben, Vest-Asia og Afrika.
Matsikkerhet betyr å ha tilgang til nok mat, trygg mat og næringsrik mat, for å kunne leve et aktivt og sunt liv hele året. Matsikkerhet er en grunnleggende rettighet, nedfelt i FN Verdenserklæring om menneskerettighetene artikkel 25.
Hva gjør vi i Caritas for å bekjempe sult?
Internasjonalt jobber Caritas både kort- og langsiktig med å utrydde sult. Det gjør vi blant annet i samarbeid med Verdens matvareprogram (WFP) som fikk Nobels Fredspris i 2020 for sitt arbeid.
Gjennom FNs bærekraftsmål 2 har alle land i verden forpliktet seg til å utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk innen 2030. For å nå målet arbeider vi for en økt satsning på bærekraftig og robust matproduksjon, og mer støtte til småbønder og kvinner.
Sammen med lokale Caritas-organisasjoner i DR Kongo, Mali, Niger, Uganda, Colombia, Honduras og på Sri Lanka bidrar vi til økt matsikkerhet og bedre levekår for småbønder og deres familier. Dette kommer også lokalsamfunnene de bor i til gode.
Hva har vi fått til de siste fem årene?
Til sammen har 406 818 mennesker fått bedre levekår som følge av våre matsikkerhetsprosjekter i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
Tallet baserer seg på husholdningene til de 70 200 småbøndene som deltok i våre prosjekter.
Tallet baserer seg på husholdningene til de 70 200 småbøndene som deltok i våre prosjekter.
Tallet baserer seg på husholdningene til de 70 200 småbøndene som deltok i våre prosjekter.